Geunhuis Producties
Geunstraat 4
7095 BB De Heurne
Telefoon 0315-653294
geunhuisproducties@gmail.com

Boerenjeugd op de grensRond 1 december verschijnt het boek 'Boerenjeugd op de grens, eenvoudig huis-, buurt- en dorpsleven'. Journalist Henk Harmsen (59) beschrijft hierin zijn jeugd op de ouderlijke boerderij in de periode 1951-1967. De auteur beschrijft uit eigen beleving de jeugdjaren, het leven in het boerengezin thuis in Stokkum met inwonende grootouders, de buurt, het dorpsleven met school en kerk, de schoolboekjes, smid, molenaar. De gebruiken in de omgeving, de liedjes en verzen, het dialect, de jaarkrans, de bossen, volksgeloof en sagen, de zonderlinge types.

Een prachtig deel van het Montferland, tussen landsgrens, bossen en heuvels, wordt tot leven gebracht.  Maar het is in feite het verhaal van alle mensen die hun wortels hebben in het agrarische leven in Oost-Gelderland. Zij zullen er veel van herkennen, voor anderen geeft het boek inzicht hoe het toeging in de boerendorpen. Veel kleine bedrijven moesten stoppen, andere overleefden en werden meegetrokken in de schaalvergroting.

Het was de eindfase van de tijd van handwerk en paardenkracht, van grote zuinigheid en van kleinschaligheid. Het verschil in denkpatroon tussen toen en nu wordt gevolgd. Daarvoor kent het boek een duidelijke tweedeling. In het hoofdverhaal wordt de tijd door de ogen van toen herbeleefd, tussendoor lezen we in een andere opmaak de achtergronden daarbij. Het verhaal loopt van de allereerste herinneringen van de auteur tot aan 1967, het jaar waarin de boerderij werd opgegeven en het gezin naar de dorpskom verhuisde.

De schrijver over de totstandkoming: ,,We stonden na de oorlog op de grens van twee werelden, zoals de boektitel aangeeft. We hebben nog het staartje meegemaakt van een oude agrarische samenleving. Thuis was een kleinschalig gemengd boerenbedrijf, op een eeuwenoude huisplaats, waar alle werk nog met werk nog met hand- en paardenkracht werd verricht, waar altijd gaaf dialect klonk, waar kerk en geloof vanzelfsprekend en onlosmakelijk van elkaar waren en waar drie generaties nog aartsvaderlijk onder een dak samenleefden. We leefden met een diepe mystiek, die toe nog als vanzelfsprekend werd ervaren.

Zelfs in het ruisen van de peppels in de wind meende je een stem te herkennen en in de wolken zagen we fantastische figuren. In de beslotenheid van buurt en dorp leek de buitenwereld oneindig groot. We baden vurig voor de vruchten der aarde, knielden 's avonds voor het rozenkransgebed, deden onze boodschappen in de kleine dorpswinkel, waar het geurde naar beschuit en versgemalen koffie, we zagen de dorpssmid aan het vuur staan. Alles om ons heen was kleinschalig en agrarisch, de natuur was uitbundig. De mensen waren eenvoudig en beseften dat ze elkaar nodig hadden, het buurt- en grensleven bloeide.’’

Bij het vlot leesbare verhaal horen honderden afbeeldingen, kaartjes, foto’s, tekeningen.

336 pag. zwart/wit, 20x26 cm. Hardeomslag.
beperkte oplage. Prijs 28,50 excl. verzendkosten
Terug naar hoofdpagina
Boerenjeugd